לצ'ינו

 

אחד הזנים העיקריים והנפוצים באיטליה.

מקורו במרכז איטליה, ממחוז טוסקנה ובשנים האחרונות הוא נפוץ גם במדינות נוספות, בעיקר באלה בהן נפוצים בתי בד מודרניים.

העץ בינוני בגודלו אך עם צימוח מתפשט ורחב. למרות שבאיטליה הוא נחשב לעץ בעל סירוגיות נמוכה בגידול אינטנסיבי (גידול שכולל השקייה ודישון), בארץ הוא נוטה להיות סירוגי מאוד (כנראה כתוצאה מאקלים שונה) ולכן היקף הנטיעות של הזן צומצם משמעותית. הפרי משחיר מוקדם (כבר באוגוסט-ספטמבר), ההבשלה שלו היא פנימית (כלומר הפרי משחיר הרבה לפני שהוא בשל, בניגוד לשאר הזיתים שהחלפת הצבע לאדום ושחור מעידה על הבשלה) והוא הזן הראשון להיקטף בכרם הזיתים שלנו, ממש בתחילת נובמבר.

הלצ'ינו נחשב לזן הקשה ביותר להפקת שמן ובית הבד ממש "מזיע" כדי להפיק ממנו שמן. אחוזי השמן שלו בינוניים ובד"כ יהיו סביב 16%-17% שמן. השמן שמופק ממנו הינו עדין, ללא מרירות ועם חריפות מתונה הנוטה להיעלם עם הזמן. השמן בעל "גוף"(שמנוני) ומרקם חמאתי, הארומות רעננות, פרחוניות ומרמזות על עגבניות ירוקות ואגוזים.

הלצ'ינו נחשב לאחד הזנים המבוקשים בשוק הישראלי בגלל עדינותו והיותו "ידידותי למשתמש".

הוא בעל אחוז גבוה של חומצה אולאית (אומגה 9 - חומצת שומן חד בלתי רוויה) ועשיר מאוד בויטמין E. בגלל עדינותו הוא ישתלב נהדר בכל בישול, טיגון או תיבול בהם אנו מעוניינים להינות מהערך הבריאותי הגבוה של השמן אך ללא טעמי שמן הזית החזקים.